Keraaminen laatta on yksi maailman vanhimmista rakennusmateriaaleista. Sitä on löydetty tuhansia vuosia vanhoista kaivauksista. Keramiikka sana tulee Kreikan kielen sanasta ’’keramos’’, mikä tarkoittaa savea. Keraamisten laattojen raaka-aineena käytetään savea ja hiekkaa. Näiden lisäksi raaka-aineena voidaan käyttää kvartsia, maasälpää, talkkia, wollastoniittia, kalsiittia ja dolomiittia.
Polttaessa massasta poistuu kaikki vesi ja aineksien rakenne muuttuu. Korkeassa lämpötilassa yhdisteet pehmenevät ja täyttävä ilmaraot alkaa ns. sintraantuminen.
Laatta on sisustus- ja rakennusmateriaalina näyttävä ja pitkäikäinen pintamateriaali. Laattojen etuna on niiden suuri kulutuksen kestävyys sekä helposti puhdistettavuus. Varsinkin tilat missä likaantuminen ja vedenkäyttö on yleistä, kuten keittiön välitilat, kylpyhuoneet ja eteisen lattiat, on laatta erittäin hyvä ja helppohoitoinen ratkaisu. Laatta on puhdas luonnonmateriaali ja väri, koko sekä pintavaihtoehtoja on tuhansia. Näin ollen pystyt helposti toteuttamaan erittäin uniikkeja kokonaisuuksia. Myös erilaiset turvallisuustekijät voidaan ottaa hyvin huomioon.
Laattojen tekniset tiedot ovat tärkeitä määriteltäessä laatan sopivuutta tiettyyn tilaan. Lattialaatat on tehty estämään paljon kovempaa kulutusta kuin seinälaatat. Ensin määritetään laatoitettava kohde, minkä jälkeen punnitaan laatalta vaadittavia ominaisuuksia. Kriteerejä saattavat olla esimerkiksi pinnan kovuus, pakkasluokitus ja kitkakerroin.
Seinälaatat
Seinälaatat ovat useimmiten kuivapuristettuja lasitettuja laattoja. Ne ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan suunniteltu käytettäviksi sisäseinien laatoituksiin. Kuvastossamme valkoinen käsi tarkoittaa normaalia seinälaattaa. Musta käsi symboloi seinälaattaa kovaan kulutukseen, siitä esimerkkinä uimahallit, suurkeittiöt ja taloyhtiöiden saunatilat.
Lasitetut Lattialaatat
Lattialaatat on tehty kestämään kovaa kulutusta, mutta niissäkin on eroja. Käytetty lasitusmassa määrittää lasitetun pinnan kovuuden, se ilmaistaan PEI- arvolla.
Lasittamattomat Lattialaatat
Lasittamattomat lattialaatat ovat yleensä kauttaaltaan samaa massaa, niiden kovuus ilmaistaan MOHS- arvolla. Ulkotiloissa tulee käyttää pakkasen kestäviä lattialaattoja.
Laatan paksuus
Symboli ilmoittaa laatan paksuuden millimetreinä.
Rektifioitu laatta
Laattatehtaat valmistavat rektifioituja, eli mitallistettuja lattialaattoja useita eri kokoja. Rektifioidut laatat sahataan valmistuksen jälkeen suorareunaisiksi, joka mahdollistaa normaalia kapeamman laattasauman. Sauma voidaan tuoda laattapinnan tasolle, jolloin siivottavuus helpottuu. Laitoskeittiössä ja myymälätiloissa suorakulmainen reuna vähentää myös mahdollisia ostoskärryjen meluhaittoja.
Uima-altaaseen soveltuva laatta
Uima-allaslaatat soveltuvat paitsi uima-altaisiin myös pesu – ja suihkuhuoneisiin. Olennaista uima-allaslaatoille on, että niiden tulee kestää veden liikettä, kovaa ja pehmeää vettä sekä uima-allas kemikaaleja.
Pakkasenkestävä laatta
Pakkasenkestäväksi laatta luokitellaan silloin kun sen imukyky on alhainen. Pakkasluokittamaton on laatta on huokoisempi, kastuneena jäätyessään laatta voi rikkoutua. Laattajoen pakkasen kesto on määritelty euronormein.
Märkätilalla tarkoitetaan tilaa jossa lattiapinnat joutuvat käytössä veden rasitukselle alttiiksi sekä seinille saatta roiskua tai tiivistyä vettä. Yleisesti kyseessä on siis suihkut, kylpyhuoneet sekä saunat. Pelkistetysti tila on aina märkätila jos siinä on lattiakaivo. Märkätiloissa tärkeintä on muistaa aina vesieristys.
Muista varmistaa, että lattiavalut on tehty Suomen Betoniyhdistyksen by45 -ohjeen mukaisesti. Lattian lujuusluokan tulee olla K30.
Tilan lämpötila tulee olla +10 – +25 °C välissä, ei koskaan alle 5°C. Jos tilassa on lattialämmitys, on se hyvä säätää noin +15°C lämpötilaan ja asennuksen valmistuttua lämpötila nostetaan vaihdeittain takaisin normaaliin lukemiin. Tuotteet kuivuvat ohjeiden antamien aikamääreiden mukaan n. 50 % RH ilmankosteudessa. Jos ilma on kosteampaa niin kuivumisaika hidastuu ja vastavuoroisesti kuivemmassa nopeutuu.
Lähtökohtaisesti suosittelemme aina vanhan laatan irroittamista. Vain tällä tavoin saadaan täysi varmuus uuden laatoituksen onnistumisesta ja varsinkin märkätiloissa tämä on ehdotonta. Teoriassa on toki mahdollista saada hyvä tartuntapohja aikaiseksi vanhan laatan päälle, mutta kysymys onkin enemmän alkuperäisen laatan tartunnasta ja kantokyvystä.
Lattialaatan voi laittaa seinään, kuhan varmistaa seinän kantokyvyn riittävän. Lattialaatat ovat yleensä kovempia rasituksen keston vuoksi ja siksi painavat myös enemmän. Seinälaatat eivät sen sijaan yleisesti kestä lattiassa hauraamman rakenteen vuoksi. Joissakin kohteissa onkin näkynyt esim. lattian 10×10 lattian nostaminen seinälle tehosteraidaksi.
Tila tulee aina vesieristää, jos kyseessä on märkätila. Kuivissa tiloissa, joissa kuitenkin käytetään vettä, kuten kodinhoitohuoneet ja vessat, suosittelemme kuitenkin vesieristämään hanojen takaa välitilat, sekä lattiat. Mieti aina kumpi on pienempi murhe; säästää nyt vesieristyksessä, vai repiä hiuksia, jos WC sattuu vuotamaan lattialle.
Kylpyhuonetta vesieristäessä, muista aina teettää työt henkilöllä jolla on siihen vaadittava VTT:n hyväksymä sertifikaatti. Vahingon sattuessa tämä voi olla ratkaiseva tekijä mm. vakuutuskorvausta haettaessa ja voit olla itse varma, että eristyksen on suorittanut alan ammattilainen, joka kantaa vastuun.
Asiakaspalvelu:
010 231 4950
korso@varipirtti.fi
Tarjouspyynnöt:
myyntipalvelu@varipirtti.fi
Kelatie 17
01450 Vantaa (Tuusula)
Avoinna ark. 7-18 La 9-14